D--THE DOE.
Graceful and gentle is the Doe; Its tawny coat how sleek! How bright yet tender are its eyes! Its glance how softly meek!
E--THE EAGLE.
Upon the lonely mountain peak The eagle builds her nest, And there, when weary of the chase, In silence takes her rest.
F--THE FOX.
The Fox will skulk in ferny brake, Yet loves the haunts of men; And prowls around the farm, to pounce On capon, goose, or hen.
MRS. BUNNY AND FAMILY.
This wild Rabbit has been startled by some noise, and the next moment she may be scampering away to her burrow, with the little bunnies, at the top of their speed, and crouch there until all is quiet again. Rabbits usually select, if possible, a sandy soil overgrown with furze, in which to make their burrows, as such a soil is easily removed, and the dense prickly furze hides their retreat, whilst it affords them a wholesome and never-failing food. These furze bushes are constantly eaten down, as far as the rabbits can reach standing on their hind legs, and consequently present the appearance of a solid mass with the surface even and rounded. These animals retire into their burrows by day to rest, and come out only in the twilight to obtain food.
THE LYNX.
The body of the lynx, beautifully spotted with black and brown rings, is more solid and hardy than that of the wild cat. His ears are longer, his tail is shorter, his great eyes light up like bright flames; and since he prowls about chiefly at night, he is thought to have very keen sight. For this reason, when we wish to say that a person can see very clearly or can look beyond the outward appearance of things, we call him lynx-eyed. Like all cats, the lynx possesses in his mustache a very correct power of feeling. This, with the sense of hearing and sight, guides him in all his expeditions.
The lynx in the picture is in the act of springing upon a timid hare. Although he can measure twenty paces in a jump, I think for once he has made a misstep, and the dear little creature with one more bound will be safe. One very remarkable fact about these animals is this: if there are several together, and one starts over the snow in pursuit of booty, all the others will follow in exactly the same tracks, so that it will look as if but one lynx had passed over the snow-covered earth.
THE SWAN AND THE DRAKE.
Slowly, in majestic silence, Sailed a Swan upon a lake; Round about him, never quiet, Swam a noisy quacking Drake.
"Swan," exclaimed the latter, halting, "I can scarcely comprehend Why I never hear you talking: Are you really dumb, my friend?"
Said the Swan, by way of answer: "I have wondered, when you make Such a shocking, senseless clatter, Whether you are deaf, Sir Drake!"
Better, like the Swan, remain in Silence grave and dignified, Than keep, drake-like, ever prating, While your listeners deride.
W. R. E.
THE BEAVER.
This industrious animal is generally found in Canada and the northern portions of the United States, where it makes its home on the banks of the rivers and lakes. Here they assemble in hundreds to assist each other in the construction of their dams, and in the building of their houses, which are put together with a considerable amount of engineering skill. The materials used in building the dams are wood, stones, and mud, which they collect themselves for that purpose, and after finishing the dam, or winter storehouse, they collect their stores for the winter's use, and then make a connection with their houses in the banks. Their skins are valuable in making fine hats, and their flesh is much relished by the hunters. The beaver is an interesting animal in many respects, and the expression "busy as a beaver" is borne out by its habits.
LIONESS AND CUBS.
The lioness is much smaller than the lion, and her form is more slender and graceful. She is devoid of the mane of her lord and master, and has four or five cubs at a birth, which are all born blind. The young lions are at first obscurely striped and spotted. They mew like cats, and are as playful as kittens. As they get older, the uniform color is gradually assumed. The mane appears in the males at the end of ten or twelve months, and at the age of eighteen months it is very considerably developed, and they begin to roar. Both in nature and in a state of captivity the lioness is very savage as soon as she becomes a mother, and the lion himself is then most to be dreaded, as he will then brave almost any risk for the sake of his lioness and family.
A PET JACK.
The first fish I ever saw in an aquarium, twenty years ago, was a "Jack," as he is called when young, or a "Pike," when he grows older; and ever since then I have contrived to have a pet one, and this, drawn from life by Mr. Harrison Weir, is an accurate portrait of the one I now possess in the Crystal Palace Aquarium. There he is, just as he steals round the corner of a bit of rock. He is glaring at a minnow, at which he is taking most accurate aim; he hardly seems to move, but yet he does by a very trifling motion of the edge of his back fin--sometimes resting a little on the tips of his two foremost fins, as they touch the ground, carefully calculating his distance; and then, at the very moment when the minnow has got into a position which leaves a space of clear water in front, so that Mr. Jack shall not hurt his nose against any hard substance when he gets carried on by the violence of his rush, he darts at the minnow with the speed of Shakspeare's Puck:--
"I go, I go! look, how I go! Swifter than arrow from the Tartar's bow."
THE SWALLOW'S NEST.
Often in former years the twitter of the birds glittering in the morning sun was the first sound that met my ear during the wakeful hours which frequently accompany illness after the worst crisis has passed, and you are recovering by degrees. The gutters ran beneath my bedroom windows, and I could see the steel-blue backs of the swallows as they sat on the rims of the gutter, twisting their little heads, opening their yellow-lined beaks, singing to their hearts' content. Whole families would perch there together, or the young would rest in rows of four or five, according to the nest-broods of each. How delightful to see them fed by their agile parents! how tantalizing to have them almost within reach of my hands, yet not to be able to catch them or give them a kiss, as they would cower in my hollow hands if I only could have got them in there!
THE BRAVE DOG OF ST. BERNARD.
Where the St. Bernard Pass climbs up Amid the Alpine snows, The far-famed Hospice crowns the heights With shelter and repose.
Its inmates, with their faithful dogs, Are truly friends in need When snowdrifts block the traveler's way, And blinding storms mislead.
Brave "Barry," once, far down the track That crossed a glacier steep, Found buried deep beneath the snow A poor boy, fast asleep.
He licked the cold, numb hands and face To warmth and life once more, And bore him safely on his back Up to the Hospice door.
G--THE GIRAFFE.
_Full seventeen feet the Giraffe tall Measures "from top to toe," And with his neck outstretched can reach The branch that bendeth low._
H--THE HYENA.
_In Asia and in Africa The fierce Hyenas prowl, And oft at night the traveler starts To hear their savage howl._
I--THE ICHNEUMON.
_A foe to birds and rats and mice, See the Ichneumon glide! Oft, too, on reptiles or their eggs Its hungry teeth are tried._
MOTHER-DEER AND BABY.
Something has startled them, as they fed securely enough, one would think, on the grass at the foot of the rocks; and if we could only get a little nearer, this is what we should hear the mother-deer saying to her baby: "My child, I am sure there is danger about; look out and tell me if you see the slightest movement on the hill yonder, or if I see it first, I will give you the signal, and you must follow me, and run for your very life." And the baby, with cocked ears and glistening eyes, promises to do as it is told. But after all it will probably prove a false alarm, for this is not the time of year for deerstalking; and I dare say the noise they heard was made by a party of people coming up the valley below to see the waterfall, which is famous in the neighborhood.
WHOOPING CRANE.
The Whooping Crane is much larger than the common crane, which it otherwise much resembles except in color; its plumage, in its adult state, is pure white, the tips of the wings black. He spends the winter in the southern parts of North America, and in summer migrates far northwards. The crane feeds on roots, seeds, etc., as well as on reptiles, worms, insects, and on some of the smaller quadrupeds. They journey in flocks from fifty to a hundred, and rise to an immense height in the air, uttering their loud harsh cries, and occasionally alighting to seek food in fields or marshes; and when they descend on a field they do sad havoc to the crops, several doing sentinel duty while the majority are feeding. In general it is a very peaceful bird, both in its own society and those of the forest.
THE ELK.
This is the largest existing species of the deer family, and is a native of the northern parts of Europe, Asia, and Africa. It grows to be six feet high and twelve hundred pounds in weight. They are very rare in Europe and this country, but at one time they extended as far south as the Ohio River. They love the woods and marshy places, and live off of the branches of trees, being unable to eat grass unless they get upon their knees. They are very timid, and not easily approached by the hunter, but should a dog come in the way, one stroke from an elk's foot will kill it. Many of the parents of our little friends in Maine and Canada are, no doubt, familiar with the elk and its habits.